25N – Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones – Orantes IPA – En memoria de Ana Orantes

25N – Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones – Orantes IPA – En memoria de Ana Orantes

Hoy, 25 de Noviembre es el Día Internacional contra la Violencia machista hacia las mujeres. No es ninguna celebración.

Cada semana, asesinan a mujeres por violencia machista y esta vergonzosa frecuencia hace normalizar esta lacra social cometida contra la mitad de la población.

En un mundo donde las voces de las víctimas son silenciadas, se alza la valiente iniciativa de la cooperativa Ninkasi a través de crear una cerveza estilo Indian Pale Ale, con el nombre de “Orantes IPA”.

Ana Orantes, fue una mujer maltratada durante cuatro décadas, que rompió el silencio y narró el testimonio de su situación en un programa de Televisión y que pasados unos días de la emisión, fue asesinada de manera atroz por su ex marido en diciembre de 1997. Orantes fue la víctima de violencia machista número 59 de aquel año.

Su feminicidio, originó una gran visibilización de la violencia machista dentro de la sociedad española y como consecuencia, trajo la remodelación del Código Penal para que dejara de ser un ”asunto familiar interno” para que en el 2004, desembocara en la Ley Orgánica de Medidas de Protección Integral contra la Violencia de Género.

Le debemos mucho a Ana Orantes. Sin embargo, en la actualidad este fatídico recuento va a peor. En lo que va de año, se han registrado hasta el lugar 112 feminicidios en España.

¿Qué está pasando? ¿Estamos normalizando estos asesinatos?

La rabia y la indignación pueden ser motores para el cambio. Este es un pequeño paso pero, cada uno cuenta en la lucha por un mundo donde estas historias dejan de ser la norma.

Cada botella de Cerveza artesana “Orantes IPA” nos insta a recordar a Ana Orantes, a reflexionar sobre el impacto de la violencia machista, a honrar a las víctimas y a intentar reparar el desamparo que sufrieron sus hijas e hijos, que apoyan la iniciativa de la marca Ninkasi.

Rompamos la Normalización que nos mata
Honra y visibilización a las Víctimas de Violencia Machista con “Orantes IPA”.

Puedes adquirir la Cerveza “Orantes IPA” y otras elaboraciones de Cooperativa Ninkasi en:

Bar Les Ermitanes
en nuestra tienda online: (en actualización)
o contactar por email a cervesa@ninkasi.cat

Muchas gracias

Especial agradecimiento a la DOLÇA @kand_iiii por saber escuchar nuestra idea/emociones y ejecutarla con sus conocimientos en diseño. Arribaràs on desitges, t’ho mereixes!

Cooperativa Ninkasi

La violència de la invisibilització

25N – DIA INTERNACIONAL PER A L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA ENVERS A LES DONES

La invisibilitat és la qualitat d’un cos físic de no ser vist en condicions de llum normals per a un observador.

La invisibilització i la indiferència de les tasques que realitzem les dones és un altre forma de violència.

“El que no s’anomena no existeix” deia el filòsof George Steiner i es refereix a la vulneració del dret de ser esmentada i a la importància de que se sàpiga que existeixes.

La nostra cooperativa, fa nou mesos que treballa al municipi i, no se’ns visibilitza enlloc, No se’ns anomena i, ni tan sols se’ns escolta, a més si interpel·lem com a dones, se’ns titllarà fácilment de victimistes.

Anomenar, anomenar-se, anomenar-nos, és la forma primera de publicar-nos. Sortirem del cau fosc, de les tenebres a les quals es confinen a tota mena d’alteritats que en cada context porten diferents etiquetes: dones, ermitanes, de fora i així, fins a l’infinit.

M’entristeix però, sobretot em cabreja, veure tots els espais on se’ns invisibilitza i neguen les nostres aportacions al lloc, en un exercici de desconsideració, on “casualment” sempre hi som absentes i no convidades a participar.

Generalment, o bé ni tan sols s’admet la tasca de ser ermitana o, en cas de reconèixer-se, es donen per fet, la qual cosa no fa sinó perpetuar i naturalitzar la discriminació encara existent.

S’haurà esdevingut un temps miraculós que en un context així, l’Ermita hagi sofert zero trastorn, en aquest temps? Pot ser.

I la gran punta és quan, en alguna de les activitats externes on hem donat suport incondicional, sol arribar el moment quan es deixa anar com a colofó que “Hi ha servei de Bar”. Si, allà, al racó hi ha la màquina de vending, oi?

Tan difícil resulta entendre que és la única font d’ingressos que tenim? Senzillament es pot anunciar: “al Bar Les Ermitanes, gestionat per una cooperativa de dones, Ninkasi, us serviran amablement el que us vingui de gust”

Aquest fet, plantejat d’aquesta manera, podria esdevenir una forma de participació, visivilització, sororitat i empoderament molt valuosa però, al contrari, es desfigura fins a l’esperpent en presentar-lo com una presència anecdòtica.

En conclusió, les dones i les dones ermitanes, existim, resistim i comptem amb les nostres pròpies propostes, projectes i aliances. Així que, més enllà de llançar pilotes fora, considerem que, des dels col·lectius i a modo particular, tenim pendent una profunda autocrítica sobre el perquè se’ns continua invisibilitzant.

Especialment, us instem a començar des d’ahir a comptar amb nosaltres de forma habitual, teixint xarxa i complicitats, perquè totes sortirem guanyant

Per això, hem decidit publicar tots els nostres registres d’hores emprades des que vam arribar a l’Ermita.

Volem fer un exercici de transparència, ja que sentim que la indiferència demostrada resulta ser una desinformació de la nostre feina, tan ingent com a desconeguda, que entenem ha de tenir-se en compte i ser reflexionada.

Aquest registre d’hores emprades com a tasca d’ermitanes i les despeses que hem hagut de cobrir per realitzar aquestes tasques encomanades també té la finalitat de calcular el valor real de la casa, de la qual tenim cessió d’ús.

Entra en contacte amb nosaltres: segueix-nos a les XXSS @Bar.Les.Ermitanes o subscriu-te a aquest blog, on pròximament també us farem ressò sobre les traves que hem viscut per intentar elaborar Cervesa a l’Ermita i poder realitzar un relleu generacional de l’ofici, crear ocupació femenina i promoció econòmica a part de venir, carregades de bones intencions per fer, el màxim possible, per a tenir cura de la vostre estimada Ermita.

Per acabar, hem de dir que malauradament, aquesta forma de violència no solament es produeix al nostre àmbit, sinó que és reprodueixen en múltiples espais:

La lluita femenina per vèncer la invisibilitat laboral

L’economia de les cures o la invisibilitat de l’aportació femenina al mercat

‘Veus que no veus’ denuncia la invisibilitat femenina a l’escenari

Mirada fal·locèntrica i invisibilitat femenina

La invisibilitat dels llibres de ploma femenina, encara perviu

La invisibilitat del futbol femení al periodisme esportiu : una anàlisi dels diaris Sport i MARCA

Contra el borrado de las mujeres

Bar Les Ermitanes

Cooperativa Ninkasi, s’engresca a un nou projecte si més no, singular. Gestionem el bar i les barbacoes de l’Ermita de Mare de Déu de la Riera a les Borges del Camp (Tarragona).

Mentrestant que, tornem al medi rural que és el nostre habitat, anem muntant el nostre propi obrador de Cervesa ecològica i altres begudes fermentades. Renovacions a tope però, amb el lema intacte “Som d’ofici femení”

Informació Barbacoes a l’Ermita Mare de Déu de la Riera
(Les Borges del Camp)

Imprescindible realizar reserva prèvia

NORMES DE L’ESPAI

Llegir amb deteniment, dipositeu la fiança i signeu aquestes normes, abans de gaudir del vostre espai a l’Ermita, sis plau

Al parking:

S’ha d’aparcar únicament a la zona de parking

A l’espai:

La ubicació de les taules que es designen estan organitzades per un cas d’emergència i no es poden bellugar de lloc

S’ha d’utilitzar els cendrers, les papereres i les escombraries

Als serveis:

Us preguem no endur-se el paper WC (li faltarà a la següent)

Fer una ullada abans de sortir, que no caigui més aigua de la cisterna i avisa’ns si és així, sis plau

La mainada:

Referent a menors de 11 anys

Vigileu als vostres fills i filles com juguen a l’Ermita. Volem que s’ho passin bé però també volem que no facin malbé a l’entorn i nosaltres, no hauríem de ser les persones que estiguin al cas

A la graella:

S’ha d’utilitzar les graelles que únicament s’han designat

Per encendre el foc, NO utilitzar palets (tenen claus i ferros indesitjables per l’entorn en el que juguen la mainada), ni fustes pintades (que contaminin l’ambient), ni materials inflamables.

A l’espai:

No llençar burilles de cigarretes a l’entorn
No es pot jugar a la pilota en la zona pícnic

La devolució de las taules i cadires, han de trobar-se a les mateixes condicions que s’han llogat
La brutícia de la taula llogada, s’ha de netejar

Per crear un bon ambient i pel benestar comú de la resta de usuàries, no està permès un fil musical propi procedent d’un altaveu potent, salvo excepcions.

Us preguem tot el respecte que és mereix l’espai natural i públic de l’Ermita de la Mare de Déu de la Riera.

Vina a gaudir d’un entorn espetacular i a l’abast de tothom

Horari de visites a l’interior de l’Ermita:
De 9h a 13h i de 17h a 20h

Moltes gràcies per la confiança a la emprenedoria femenina

365 dies de l’any reivindicant ecofeminisme

Cervesa Artesana Ecològica Ecofemista

365 dies de l’any reivindicant ecofeminisme amb la vida al centre.

Les dones volem

Confinades a casa, tastem el decreixement proposat per l’ecofeminisme i des del nostre ofici, ens fem ressò de les dones que treballem a l’industria cervesera.
Així és, més del 10% treballem en un sector àmpliament masculinitzat que ens redueix a subalternes. Les dones som la meitat de la població mundial i ens passem els 365 dies de l’any reivindicant. Es massa demanar tenir drets personals i professionals?

És fa notable el «Dia Internacional de la Dona» on els carrers es tenyeixen de lila sororitat feminista. Hem passat moltes pantalles des de llavors. Ara, en temps de incertesa, ressona amb més força els nostres crits de protesta. Certament, la energia d’estar totes juntes, colze a colze, sense cap distància entre nosaltres, van ser potents vitamines fins l’any vinent.

Desprès d’això, respirem una possible viabilitat davant un sistema col·lapsat. D’altra banda, tornen a assassinar a mares de 35 anys, per citar una de les últimes atrocitats. On són les victòries de cada dia? Ens passem els 365 dies de l’any reivindicant, però no és suficient.

En conseqüència, mai ens cansarem de visibilitzar les nostres reivindicacions como ecofeministes. Recordem algunes de elles:

Creieu que és massa demanar?

Bona Saturnalia

A Ninkasi celebrem les saturnals, una festa pagana que honra al Déu Saturn. Una festa popular romana nascuda per elevar la moral de la gent i celebrar les collites de la tardor. Amb l’arribada del cristianisme, es van prohibir les litúrgies paganes i va ser substituïda pel Nadal. Com ho fem? Mengem aliments que contenguin una “S” al seu nom i ballem, ballem i ballem.
Cervesa artesana Ninkasi ecològica gluten-free ecofeminista mar